Goeree Overflakkee Nieuws

Boeren zetten zich in voor ‘landbouw van de toekomst’ en eisen regie terug

Akkerbouwer Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat, samen met collega Klompe en anderen, duikt dieper in de zoektocht naar de ‘landbouw van de toekomst’. Mosselman pleit voor een herovering van de regie door boeren, die te afhankelijk zijn van kunstmest en chemische middelen, wat de bodem en voedselkwaliteit aantast.

Mosselman’s bedrijf, na de overstap naar biologische akkerbouw, kent nu diverse gewassen op stroken, waardoor ziekten beperkt blijven tot specifieke gebieden. Lichtere machines en vaste paden verminderen bodemimpact. Deze aanpak vergt inzet en financiële inspanning, maar Mosselman en Klompe ontvangen een Europese subsidie van ruim 1,5 ton voor hun fieldlab-project.

Het fieldlab, een initiatief van boeren zelf, niet van kennisinstellingen, streeft naar toekomstbestendige en duurzame akkerbouw. Het Louis Bolk Instituut en de Zuid-Hollandse Voedselfamilie ondersteunen het onderzoek, met steun van provincie en gemeenten. Het project hoopt in 2025 van start te gaan, met het doel een gezonde bodem, weerbare gewassen, en een duurzaam inkomen voor boeren te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *