close up photo of a wooden gavelPhoto by Sora Shimazaki on <a href="https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-wooden-gavel-5668481/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Dirksland, 21 oktober 2023 – In een tragisch voorval dat zich voordeed op de Oosthavendijk vlak voor Kerst in 2021, kwam een 75-jarige fietser om het leven tijdens een inhaalpoging door een vrachtwagen bestuurd door de 22-jarige Jan van O. De rechtszaak betreffende dit noodlottige incident vond vrijdag plaats.

Op de bewuste dag reed Jan van O. met zijn vrachtwagen met oplegger richting Dirksland over de smalle en modderige Oosthavendijk. Voor hem bevonden zich twee fietsers die eerst naast elkaar reden, maar vervolgens achter elkaar gingen rijden. Dit signaal interpreteerde Van O. als een uitnodiging om hen in te halen. Met een snelheid van 25 tot 30 kilometer per uur probeerde hij de fietsers in te halen en nam hij wat bermruimte in om voldoende afstand te behouden.

Helaas liep deze inhaalactie fataal af. De vrouw van het slachtoffer, die naast hem fietste, zag het ongeval voor haar ogen plaatsvinden. Haar man verloor de controle over zijn elektrische fiets in de modderige berm en kwam onder de achterwielen van de vrachtwagen terecht. Van O. realiseerde zich in zijn spiegels dat er iets misging, maar zag het slachtoffer niet vallen.

Uit politieonderzoek bleek dat het slachtoffer in de modderige berm moet zijn uitgegleden, wat leidde tot de tragische afloop. Tijdens de rechtszaak probeerden de rechters te achterhalen of Jan van O. alternatieve acties had kunnen ondernemen om het ongeval te voorkomen. De verdachte beweerde echter dat hij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen had genomen en dat de fietsers hem de ruimte leken te geven om in te halen.

Voor het Openbaar Ministerie was de cruciale vraag of er überhaupt voldoende ruimte was op de dijk om veilig in te halen. De officier van justitie betoogde dat dit niet het geval was en dat Van O. extra voorzichtig had moeten zijn. Het OM beschuldigde de vrachtwagenchauffeur van het ‘veroorzaken van gevaar op de weg’ en eiste een werkstraf van 40 uur.

De advocaat van Jan van O. pleitte echter voor vrijspraak en benadrukte dat zijn cliënt dacht dat de fietsers hem ruimte gaven om in te halen. Hij stelde dat het een noodlottig ongeval was en dat de gevolgen van de fietser’s manoeuvre niet aan zijn cliënt mogen worden toegeschreven.

Na de zitting vond er een gesprek plaats tussen nabestaanden en de ouders van Jan van O., waarbij zij elkaar medeleven betuigden. De rechtbank zal op 3 november uitspraak doen in deze zaak.

Door Redactie

Een gedachte over “Dodelijk ongeval tijdens inhaalmanoeuvre op Oosthavendijk vlak voor Kerst 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *