Nieuws Stellendam

Geboortegolf zorgt voor drukte bij zeehondenopvang, en dat is goed nieuws voor bezoekers

De zeehondenopvang A Seal in Stellendam draait momenteel op volle toeren met een recordaantal van 22 zeehonden die worden verzorgd. Deze toename is grotendeels te danken aan de geboortegolf onder de grijze zeehonden, die in de winter het levenslicht zien. Voor bezoekers betekent dit een unieke kans om deze prachtige dieren van dichtbij te zien.

Petra la Pierre, manager van het bezoekerscentrum bij A Seal, legt uit dat de verzorgers zich continu inzetten voor de zieke en verzwakte zeehonden. Ondanks de uitdagingen die dit met zich meebrengt, biedt het een boeiende ervaring voor bezoekers, aangezien er gedurende de hele dag genoeg te zien is in de opvang.

Een van de recente patiënten is een grijze zeehondenpup die zes weken geleden werd gevonden bij Ouddorp. Het dier kwam binnen met een beschadiging aan het hoornvlies van zijn oog en een witte donsvacht. Dankzij de zorg van de medewerkers van A Seal en de behandeling door de dierenarts, is de pup nu goed hersteld en wacht hij op zijn vrijlating in het buitenbad.

Met het toenemende aantal zeehonden in de opvang, worden de verzorgers geconfronteerd met een intensieve periode van voeding en behandeling. Vooral bij de jonge pups vergt dit veel tijd en inspanning. Echter, zodra de dieren sterker worden en naar het buitenbad verhuizen, kunnen ze sneller gevoed worden met haring.

De huidige drukte bij A Seal wordt deels toegeschreven aan de geboortegolf van de grijze zeehonden, maar ook gewone zeehonden die in juni geboren zijn, dragen bij aan het aantal opgevangen dieren. Voor strandbezoekers benadrukt La Pierre het belang van het respecteren van de afstand tot zeehondenpups en het melden van eenzame pups aan de autoriteiten.

De komende voorjaarsvakantie biedt een uitgelezen kans voor bezoekers om A Seal te bezoeken en meer te leren over de opvang en het belang van zeehonden in de natuur. De opvang heeft vorig jaar een nieuwe tentoonstelling geopend, waardoor bezoekers nog meer kunnen leren over deze fascinerende dieren.

De eerstvolgende vrijlating van zeehonden staat gepland op woensdag 14 februari, Valentijnsdag, maar de exacte datum kan nog wijzigen afhankelijk van de conditie van de dieren. La Pierre adviseert geïnteresseerden om de social media van A Seal in de gaten te houden voor verdere updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *