Goeree Overflakkee Nieuws

Gemeente Goeree-Overflakkee uit bezorgdheid over visserijsector in brief aan demissionair minister voor Natuur en Stikstof

Op 14 december 2023 heeft de gemeente Goeree-Overflakkee een brandbrief gestuurd naar demissionair minister Van der Wal, betreffende het ‘Ontwerpbesluit wijziging Toegangsbeperkend Besluit Voordelta’. Ondanks eerdere inspanningen in augustus, gevolgd door een gemotiveerde zienswijze in september, toont de gemeente haar grote bezorgdheid nu de minister deze week een besluit neemt zonder volledige overeenstemming met de visserijsector.

De betrokken partijen hebben maandenlang intensief overleg gevoerd om natuurmaatregelen te bepalen ter compensatie van de Tweede Maasvlakte. Helaas is er op cruciale punten geen consensus bereikt, wat de aanleiding is voor deze directe oproep aan de minister.

In de brief benadrukt de gemeente dat de visserijsector onterecht als ‘kind van de rekening’ wordt gezien, zonder concreet bewijs van ecologische schade in de Voordelta. Wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van het bodemberoerende visserijverbod blijkt moeilijk te monitoren.

Wethouder Landbouw en Visserij Henk van Putten wijst op de ernstige gevolgen van een gedeeltelijke afsluiting van de Voordelta voor de gehele visserijketen, lokale economie en cultuurhistorische rol van de visserijsector. De belangen voor Goeree-Overflakkee zijn enorm.

De gemeente doet een dringende oproep aan de minister om de belangen van de visserijsector zwaar mee te wegen in de besluitvorming. Ze verzoekt met klem om eventuele negatieve gevolgen voor de visserijsector te minimaliseren en, indien nodig, ruimhartig te compenseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *