17 juli 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Eerste Oekraïners in flexwoningen op Goeree-Overflakkee

Gemeente Goeree Overflakkee

De eerste Oekraïense vluchtelingen verhuizen vrijdag naar de nieuwe flexwoningen langs de Oosthavendijk in Middelharnis. Het park is bijna helemaal klaar.

De wegen naar de houten huisjes zijn nog modderig, maar de 111 woningen zijn al helemaal af. Ze hebben buitentrappen naar de voordeuren op de bovenste verdieping en balkons waar je op zonnige dagen kunt zitten. Aan de ene kant kijk je uit op het dorp en aan de andere kant op een akker. In totaal kunnen hier ongeveer 300 Oekraïners wonen. Er zijn grotere woningen voor gezinnen en kleinere studio’s voor één of twee personen.

De bouw van de flexwoningen in Middelharnis zorgde vorig jaar voor veel discussie op Goeree-Overflakkee. Bewoners en gemeenteraadsleden waren boos omdat het college zonder hun mening te vragen besloot de woningen hier te bouwen. Na een rechtszaak, aangespannen door de bewoners, besloot de rechter dat de gemeente de officiële procedure moest volgen om de bestemming van het gebied te veranderen. Voor de bouw was het namelijk akkergrond. Deze procedure is inmiddels afgerond.

Een groot bezwaar van de bewoners was de omvang van het park. Sommige raadsleden waren bang dat het een getto zou worden. Nu het park er staat en de vluchtelingen er gaan wonen, zal blijken of deze zorgen terecht zijn of niet.

De woningen zijn bedoeld voor langdurig gebruik. Wie er zullen wonen als de Oekraïners teruggaan naar hun eigen land, is nog niet bekend. Misschien komen er dan vluchtelingen uit andere delen van de wereld.