17 juli 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Eerste volledig elektrische ambulance voor de spoed: ‘Best wel spannend’

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid had al een elektrische rapid responder, om patiënten te bezoeken die snel beoordeeld maar niet vervoerd hoeven te worden. Na de zomer krijgt de dienst een primeur: een complete elektrische complete ambulance vertelt directeur Hans Janssen.

Hoe spannend is dat?

,,Best wel. We hebben deze ambulance samen met twee andere regio’s laten ontwikkelen. Eem ambulance heeft een zware opbouw, dus dat vraagt wat van de accu. We moeten als we bij een ziekenhuis komen wel gelijk op kunnen laden. Behalve dat de auto moet rijden, zit er ook veel apparatuur in, die stroom nodig heeft.

De andere twee regio’s gebruiken de auto voorlopig alleen voor besteld vervoer, maar wij gaan hem gelijk in de spoed inzetten. Die moet dus gewoon altijd inzetbaar zijn.”

Waarom juist in de spoed niet gekozen voor vertrouwde fossiele techniek?

,,Aan ons worden qua duurzaamheid dezelfde eisen gesteld als aan overheidsinstanties en bedrijven. We hebben ook al ervaring met de rapid responder en met enkele gewone auto’s. En sinds kort hebben we twee elektrische scooters.”

scooters?

,,Niet voor de patiëntenzorg natuurlijk, maar we hebben regelmatig mensen die voor overleg of om iets op te halen van de ene ambulancepost naar de andere moeten. Naar Klaaswaal is wat ver met de scooter, maar we hebben meer posten. We gaan kijken of het werkt.’’

Wat kan de ambulancedienst nog meer doen om te vergroenen?

,,We vervangen onze post in Klaaswaal door een nieuw gebouw, waarin ook een gezondheidscentrum komt. Dat wordt met warmtepompen en zonnepanelen helemaal energieneutraal.”

Doordat de ambulancedienst Zuid Holland Zuid ook regelmatig op Goeree Overflakkee te zien zijn zal dit voertuig ook te zien zijn.