17 juli 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Leegstand van woningen op Goeree-Overflakkee blijft stabiel

Stockfoto

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat begin dit jaar 450 van de 22.640 woningen op Goeree-Overflakkee leeg stonden, wat neerkomt op 2,0 procent van de totale huizenvoorraad. Wanneer alle panden op het eiland worden beschouwd, bedraagt het aantal leegstaande panden 590, wat overeenkomt met 2,4 procent van het totaal.

De leegstand op Goeree-Overflakkee blijft rond het landelijk gemiddelde en is de afgelopen drie jaar stabiel gebleven. Landelijk gezien vertoont het aantal leegstaande huizen, na een eerdere stijging in 2022, een dalende trend. In totaal staat er 36 miljoen vierkante meter leeg, vergelijkbaar met bijna de hele gemeente Valkenburg, waarvan het merendeel woonruimte betreft.

Op Goeree-Overflakkee bedraagt de leegstaande woonruimte 54.510 vierkante meter, van de in totaal 81.600 leegstaande vierkante meters. Het CBS houdt bij het bepalen van de leegstand geen rekening met kleine ruimtes zoals garages, recreatiewoningen, treinstations, gevangenissen en andere locaties die niet primair voor permanent gebruik zijn bedoeld. Een ruimte wordt als leeg beschouwd als er op 1 januari van het jaar geen bewoner of bedrijf was gevestigd en er geen gebruiker geregistreerd staat in het WOZ-register.