©Brandweer Nederland

Het droge weer houdt al geruime tijd aan en daarmee neemt ook het risico op natuur- en duinbranden toe. Gisteren brak er een brand uit in recreatiegebied De Vliegers in Middelharnis, waardoor de alertheid bij terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten nog verder is toegenomen. Ze roepen nu ook jouw hulp in om natuurbranden te voorkomen of beperken. De Brandweer heeft een aantal tips opgesteld om je te helpen bij het nemen van voorzorgsmaatregelen.

Een natuurbrand kan zich tijdens droge periodes namelijk snel en onvoorspelbaar verspreiden, met verwoestende gevolgen voor de natuur en mogelijk ook voor bewoners in de omgeving. Door bewust te zijn van de risico’s en de juiste maatregelen te treffen, kunnen we samen de kans op brand aanzienlijk verminderen.

Hier zijn enkele belangrijke tips die je kunt volgen om natuurgebieden te beschermen en brandgevaar te verminderen:

  1. Wees voorzichtig met vuur: Vermijd open vuur in de natuur en gebruik alleen aangewezen barbecueplekken. Doof sigarettenpeuken volledig voordat je ze weggooit.
  2. Houd rekening met de weersomstandigheden: Ga verantwoord om met activiteiten die vonken kunnen veroorzaken, zoals lassen of slijpen. Doe dit alleen op veilige locaties en let op de weersomstandigheden, zoals harde wind.
  3. Parkeer verstandig: Parkeer je auto alleen op aangewezen parkeerplaatsen en let erop dat je geen hoog gras of droge begroeiing raakt met je uitlaat, omdat dit brand kan veroorzaken.
  4. Meld verdachte situaties: Als je rook of verdachte activiteiten in natuurgebieden opmerkt, bel dan direct de hulpdiensten.
  5. Volg de aanwijzingen op: Respecteer afzettingen en volg instructies van hulpdiensten, terreineigenaren en natuurbeheerders op.
  6. Wees alert: Houd je omgeving in de gaten en meld snel eventuele branden of verdachte situaties.

Samen kunnen we een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en beperken van natuurbranden. Voor meer informatie en aanvullende tips kun je terecht op de website van de Brandweer: www.brandweer.nl/natuurbrand. Laten we samen zorg dragen voor onze prachtige natuur en de veiligheid van ons allen waarborgen.

Let op: Deze informatie is afkomstig van de Brandweer en is bedoeld ter preventie van natuurbranden. Houd je altijd aan de instructies en adviezen van lokale autoriteiten en hulpdiensten.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *