Sommelsdijk, 18 augustus 2023 – Vandaag beleefde Sommelsdijk een buitengewone Holle Bolle Dag, doordrenkt van het Romeinse erfgoed. De gebruikelijke feestelijkheden van het dorpsfeest werden versterkt door een intrigerende expositie over de Romeinen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het thema ‘Romeinen’ was niet alleen in de tentoonstelling te vinden, maar overspoelde het hele dorp met historisch geïnspireerde activiteiten en evenementen.

De ‘Romeinen aan de Kust’ expositie, die van start ging in het Streekmuseum, onthulde een minder bekende kant van de Romeinse geschiedenis: de verdedigingslijn langs de kust. Verschillende musea, waaronder het Historisch Museum Den Briel, leenden zeldzame Romeinse artefacten uit voor de tentoonstelling. Het hoogtepunt was de maliënkolder, een uniek en zeldzaam stuk dat tot de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden behoort.

De expositie ging gepaard met de presentatie van twee publicaties, waaronder ‘Terug in de Tijdschrift’, gericht op basisschoolleerlingen van Goeree-Overflakkee, en een verhandeling over de Romeinse kustverdediging in Zuidwest-Nederland.

Tijdens de Holle Bolle Dag zelf vulden Romeinse soldaten de straten, terwijl exercerende legionairs en historische veldslagen het publiek vermaakten. Voor de vrouwen was er zelfs een speciale Romeinse beautysalon. Naast het Romeinse aspect waren er ook tal van andere activiteiten, zoals oude ambachten, een braderie, streekmarkt, optredens, en de mogelijkheid om historische locaties te verkennen via dorpswandelingen.

De organisatoren, Hart voor Goeree-Overflakkee en het Streekmuseum, keken tevreden terug op een dag vol unieke ervaringen en educatieve waarde. Het gele en blauwe kleurenthema van Sommelsdijk sierde de straten en creëerde een sfeer van zowel nostalgie als ontdekking. De Holle Bolle Dag van 2023 zal ongetwijfeld als een van de meest memorabele edities de geschiedenis van Sommelsdijk ingaan.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *