Goeree Overflakkee Nieuws

Lokale snackbars en McDonald’s: een verhaal van smaken en gemeenschap op Goeree-Overflakkee

Na jaren van geruchten lijkt het erop dat de Gouden M boven Goeree-Overflakkee gaat schijnen. Maar hoe kijken onze vertrouwde snackbarbazen hier eigenlijk tegenaan? Annemarie Emming van Snackbar de Hoagte in Nieuwe-Tonge ziet het als meer dan een zaak van concurrentie. “Als het zover komt, zie ik ze eerder als collega’s. Tuurlijk, wat klanten zullen misschien die kant op gaan, maar hier hebben we die ouderwetse Hollandse friet en hamburgers die écht vullen, snap je?” lacht ze.

Voor Monique van de Brande, eigenaresse van Eeterij De Hoezemoos in Den Bommel, is het een kwestie van meer zielen, meer vreugd. “Een beetje zoals extra attracties op de kermis, toch?” vraagt ze retorisch. Sanne van Snackpoint Maarten in Dirksland maakt zich wel zorgen over mogelijke bijwerkingen. “Ik denk dat er meer afval zal zijn, mensen halen daar vaak snel iets. Laten we hopen dat ze daar rekening mee houden, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Wat houdt de komst van McDonald’s nog tegen? De gemeente meldt dat de plannen concreet zijn, maar het vergunningstraject moet nog doorlopen worden. Belanghebbenden hebben nog de kans om bezwaar te maken. Als alles volgens plan verloopt, zal de vestiging naast tankstation Greenpoint bij Oude-Tonge komen.

Roy van Groef, een lokale pleitbezorger voor de Gouden Bogen, lacht bijna nostalgisch. “Het is grappig dat ze ongeveer dezelfde plek overwegen als waar ik drie jaar geleden al over sprak. Het is ook gewoon handig. Toeristen op weg naar Zeeland moeten over ons eiland, dus er zal genoeg verkeer zijn. Dan is het wel makkelijk dat ze daar even iets te eten kunnen halen.”

En waarom willen mensen eigenlijk een McDonald’s op Goeree-Overflakkee? Volgens Van Groef is het simpel: “Bij de lokale snackbar haal je misschien een frikandel speciaal en ben je snel weer thuis. Maar voor de Mac ga je niet een half uur rijden, dan is je eten koud. Het voorziet echt in een behoefte: snel vanuit je auto bestellen en meenemen, dat kunnen ze daar goed.” Hij begrijpt dat soms de trek in iets van McDonald’s onweerstaanbaar is, zelfs als het niet per se het beste eten is. “En dan is het fijn als je er niet dertig kilometer voor hoeft te rijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *