Goeree Overflakkee Nieuws

Minister Van der Wal stelt gevreesd besluit over visgronden uit

Den Haag, 20 december 2023 – Minister Van der Wal, verantwoordelijk voor Natuur en Stikstof namens de VVD, heeft aangekondigd dat zij dit jaar geen besluit zal nemen over de visgronden voor de kust bij Goeree-Overflakkee. De demissionaire bewindsvrouw geeft aan meer tijd te willen nemen voor uitgebreid overleg met alle betrokken partijen.

De kwestie draait met name om de natuurcompensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In de Voordelta bestaat de zorg dat deze compensatie ten koste zou kunnen gaan van visgronden voor garnalenvissers. In het ergste geval vrezen zij tot 70 procent van hun werkplekken te verliezen.

Minister Van der Wal, die eerder dit jaar een bezoek bracht aan de haven van Stellendam, heeft besloten het omstreden besluit uit te stellen. In een verklaring aan de Tweede Kamer schrijft ze: “Ik wil het maatregelenpakket zorgvuldig en evenwichtig vormgeven en acht het van belang om daar de consequenties voor de visserijsector nadrukkelijk in te betrekken. Hiervoor neem ik meer tijd.” Ze verwacht rond 8 februari 2024 meer informatie te kunnen verstrekken.

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft de bewindsvrouw eerder deze maand in een brandbrief gewezen op de grote belangen voor de visserij. Volgens wethouder Henk van Putten (Landbouw en Visserij, CDA) zou gedeeltelijke afsluiting van de Voordelta niet alleen gevolgen hebben voor de vissers en hun gezinnen, maar ook voor de bredere visserijketen en lokale economie. Van Putten benadrukte dat de eeuwenoude cultuurhistorische rol van de visserijsector in de gemeenschap op het spel staat en dat de belangen voor Goeree-Overflakkee enorm zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *