17 juli 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Zes kinderen beschuldigen dominee en vrouw van mishandeling: ‘Stofzuigerbuis werd krom geslagen’

Zes kinderen hebben hun ouders, een dominee en zijn vrouw, aangeklaagd wegens ernstige mishandeling. Vandaag stonden de ouders terecht terwijl de kinderen hun getuigenissen gaven. „Mijn tweejarige broertje werd door de kamer geschopt als een voetbal.”

Gerdien (30) vertelt met moeite over haar jeugd bij het domineesechtpaar uit Ouddorp. „Op mijn elfde begonnen ze me uit te schelden voor hoer, slet en lellebel”, zei ze voor de rechtbank in Rotterdam. „Het was zo erg dat ik niet eens boodschappen durfde te doen, bang om iemand per ongeluk in de ogen te kijken.”

Dit is slechts een van de vele nare herinneringen die Gerdien en haar broers en zussen hebben. „Mijn vader trapte mijn broertje door de kamer”, zegt ze huilend. Ze herinnert zich nog een vakantie in Waddinxveen toen haar broertje pas twee jaar oud was.

Met kleerhanger afgeranseld

Haar broer Aart (35) herinnert zich de vele keren dat hij thuis in Elspeet werd afgeranseld met een zware, houten kleerhanger. Hij vertelt ook over de deuk in de hapjespan, ontstaan doordat een van de kinderen ermee was geslagen, en de stofzuigerslang waarmee hun moeder hen zo hard sloeg dat de buis kromboog. Een keer sloeg hun moeder zijn broer zo hard met een hak dat het bloed over zijn gezicht stroomde.

Nadine (21), de jongste, vertelt dat haar moeder haar soms dagenlang geen schone kleren of zeep gaf. „Ik stonk en schaamde me daarvoor.” Soms kreeg ze zo lang geen eten dat ze beschimmelde boterhammen uit de vuilnisbak viste. „Met een laagje koffie erop smaakte het nog wel lekker”, zegt ze droogjes.

Volgens justitie blijkt uit de verklaringen van zes van de acht kinderen dat de dominee en zijn vrouw hun kinderen jarenlang geestelijk en lichamelijk mishandelden. Dit begon in Elspeet, waar de dominee (62) ooit als tegelzetter werkte en zich door avondstudies opwerkte tot dominee.

Kinderen huilen in de rechtszaal

Toen hij predikant in Arnemuiden werd, verhuisde het gezin daarheen. Na klachten van zijn kinderen over zijn gedrag bij een kerkcommissie, verloor hij zijn baan. Later werd hij predikant in Ouddorp, maar zonder de gunstige financiële regelingen van voorheen. Nadat de kinderen aangifte tegen hem en zijn vrouw deden, zegt hij emotioneel geruïneerd te zijn.

Terwijl zijn kinderen, die vlak achter hem zaten, huilden, keek de dominee strak naar beneden. Gevraagd door de rechter of hij wilde reageren, bleef hij stil.

In een telefoongesprek dat justitie in 2022 afluisterde, gaf de dominee toe dat ze de kinderen sloegen. Hij zei dat vooral zijn vrouw last had van ‘losse handjes’. Bij de politie had hij dat ook verklaard, maar nu zegt hij dat hij in een bepaalde richting werd geduwd.

Justitie eist 240 uur werkstraf voor beiden. Ook wil de officier van justitie dat ze 37.000 euro schadevergoeding betalen aan de zes kinderen. De advocaat van de ouders stelt dat de verklaringen van de kinderen tegenstrijdig zijn en daarom niet waar kunnen zijn. Hij claimt ook dat de zaak verjaard is.

Heb je hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand die hulp nodig heeft? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en anoniem) of chat op veiligthuis.nl.