Goeree Overflakkee Nieuws

Nieuwe Urgentie-Indeling voor Ambulance Rotterdam-Rijnmond en Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid

Vanaf vandaag, 1 februari 2024, zijn Ambulance Rotterdam-Rijnmond (ARR) en Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid (ZHZ) operationeel met hun verbeterde urgentie-indeling. In een gezamenlijk implementatietraject en met gedeelde meldkamerprocessen zullen zij vanaf het tweede kwartaal ook de C1- en C2-urgenties introduceren.

Waarom een nieuwe urgentie?

De hele acute zorgketen ervaart een groeiende zorgvraag en diverse uitdagingen, waardoor het cruciaal wordt om snel en adequaat te reageren. De ambulancesector heeft daarom de urgentie-indeling op medisch logische gronden uitgebreid. Nieuwe urgenties zoals A0, C1 en C2 zijn geïntroduceerd, terwijl de B-inzet is opgesplitst in B1 en B2.

Hoe werkt de nieuwe indeling?

Patiënten met een hart- of ademstilstand krijgen een A0-urgentie. In uitzonderlijke gevallen kan ook bij andere meldingen, zoals potentieel fatale bloedingen, een A0-urgentie worden toegewezen. Bij ernstig instabiele vitale functies of onduidelijkheid hierover volgt een A1-urgentie. Bij gelijktijdige A0- en A1-meldingen heeft A0 voorrang. A2-urgenties blijven onveranderd, terwijl B1 en B2 nu hoog- en midden/laagcomplexe niet-spoedeisende zorgvragen onderscheiden.

Bron: Ambulancezorg Nederland

Wat betekenen de nieuwe C1 en C2 urgenties?

C1- en C2-urgenties zijn bedoeld voor minder acute zorgvragen. De centralist kan hier meer tijd besteden aan triage en het uitvragen van de situatie. Bij C1 verwijst de centralist de beller door naar bijvoorbeeld huisartsenspoedzorg, acute wijkzorg of zorgcoördinatiecentrum. Bij C2 krijgt de beller zelfzorgadvies. Dit alles resulteert in vaker beschikbare ambulances voor de meest tijd-kritische inzetten, met als doel patiënten sneller de juiste zorg te bieden.

Kortom, de verbeterde urgentie-indeling optimaliseert de acute zorgrespons, waarbij patiënten snel de juiste zorg ontvangen, door de juiste zorgverlener, op het juiste moment en de juiste plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *