Succesvolle multidisciplinaire oefening in Middelharnis

Succesvolle multidisciplinaire oefening in Middelharnis

Van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei vond er een grootschalige multidisciplinaire oefening plaats in een oude school aan de Schoolstraat in Middelharnis. Deze oefening was een gezamenlijke inspanning van verschillende hulpdiensten en speciale interventieteams. De deelnemende partners waren de politie, brandweer, ambulancedienst, het Rode Kruis Noodhulpteam, het Quick Response Team van de brandweer en de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie.

Het scenario van de oefening betrof een schietincident in een school, waarbij meerdere gewonden en verdachten waren. Gedurende de vier dagen werden er lotusslachtoffers en leerlingen van de Prins Maurits ingezet om de situatie zo realistisch mogelijk na te bootsen. Naast de schietpartij had de verdachte ook brand gesticht in de school. Hierdoor werd het Quick Response Team genoodzaakt om nauw samen te werken met de Dienst Speciale Interventies om de situatie onder controle te krijgen en verdere escalatie te voorkomen.

Buiten de school werd in samenwerking met de ambulancedienst en het Rode Kruis Noodhulpteam een gewondennest opgericht om de gewonden snel en efficiënt te kunnen behandelen. Deze opzet zorgde ervoor dat alle betrokken diensten hun procedures en samenwerking in een crisissituatie konden testen en verbeteren.

Oefenleider Martin Lugtenburg van de brandweer benadrukte het belang van deze oefening: “Door samen te oefenen, leren we elkaar beter kennen en verbeteren we onze coördinatie en respons bij echte incidenten. Dit soort multidisciplinaire oefeningen zijn cruciaal om voorbereid te zijn op situaties waarin snelle en efficiënte samenwerking van levensbelang is.”

Ook de oefenleiding van de politie was positief over de resultaten: “Het was een intensieve en leerzame week. De samenwerking tussen de verschillende teams verliep uitstekend en we hebben veel waardevolle inzichten opgedaan die onze inzet bij toekomstige incidenten ten goede zullen komen.”

Het Rode Kruis en de ambulancedienst deelden deze positieve evaluatie. De deelname van de lotusslachtoffers droeg bij aan een levensechte simulatie, wat de effectiviteit van de oefening aanzienlijk verhoogde.

Met deze succesvolle oefening hebben de deelnemende hulpdiensten wederom aangetoond dat ze goed voorbereid zijn om gezamenlijk op te treden bij ernstige incidenten. De opgedane ervaringen en geleerde lessen zullen worden meegenomen in toekomstige trainingen en operaties.