©DePostitPhotos

Terwijl de afsluiting van de Haringvlietbrug aankomende maand grote verkeersproblemen belooft voor de regio, hebben experts nu een verrassende ontdekking gedaan. Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door het lectoraat mobiliteit bij BUas in Breda, blijkt dat sluipen door de polder een uiterst effectieve strategie kan zijn om de verkeersdrukte te omzeilen.

De afsluiting van de Haringvlietbrug, die op 9 juni van start gaat en tot begin augustus duurt, heeft Rijkswaterstaat gewaarschuwd voor grote verkeershinder en mogelijke vertragingen van meer dan een uur. Hoewel thuiswerken en alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer en e-bikes worden geadviseerd, ontdekten de onderzoekers dat sluipverkeer door de polder een nog beter alternatief kan zijn.

Paul van de Coevering, lector mobiliteit bij BUas, legt uit: “Mensen hebben de neiging om vast te houden aan hun gewoonten, zelfs wanneer grote werkzaamheden zoals deze brugafsluiting worden aangekondigd. Ze blijven dezelfde routes volgen en vertrekken op dezelfde tijdstippen. Maar als ze eenmaal in de enorme file terechtkomen, passen ze hun gedrag aan.”

Uit het onderzoek blijkt dat veel weggebruikers alternatieve routes door de polder hebben ontdekt, die hen in staat stellen de verkeersopstoppingen te vermijden. “Mensen passen hun vertrektijden aan, vertrekken eerder of juist later om de spits te vermijden. Ze maken gebruik van sluipwegen door de polder, waardoor de andere wegen minder belast worden,” aldus Van de Coevering.

Kijk, die werkzaamhe­den zijn er. Die zijn vervelend. Maar dit is het ideale moment om gewoonte ge­drag eruit te halen

Paul van de Coevering, Lector mobiliteit bij BUas in Breda

Hoewel de polderwegen niet allemaal even geschikt zijn voor grootschalig verkeer, hebben lokale gemeenten maatregelen genomen om deze sluiproutes te verbeteren en te accommoderen. “We hebben gezien dat mensen structurele veranderingen in hun reisgedrag maken. Ze kiezen ervoor om vaker met de e-bike te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken of zelfs meer thuis te werken. Werkgevers spelen hierin ook een belangrijke rol door hun werknemers de mogelijkheid te bieden alternatieven te benutten,” voegt Van de Coevering toe.

Het onderzoek wijst uit dat het gebruik van de fiets als vervoersmiddel binnen een straal van 15 kilometer van het werk al aanzienlijke verlichting kan bieden en files kan voorkomen. Hoewel begripvol naar mensen met specifieke beroepen waarbij thuiswerken geen optie is, benadrukt Van de Coevering dat het belangrijk is om dit moment aan te grijpen om gewoontegedrag te doorbreken.

Met de afsluiting van de Haringvlietbrug in het vooruitzicht, lijkt sluipen door de polder een slimme en effectieve strategie te zijn om de verkeersdrukte te omzeilen. Lokale autoriteiten moedigen weggebruikers aan om deze alternatieve routes te verkennen en open te staan voor nieuwe manieren van reizen. Door collectieve inspanningen kan de regio de verkeersuitdagingen het hoofd bieden en wellicht een blijvende verandering in het mobiliteitsgedrag bewerkstelligen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *