Goeree Overflakkee Nieuws

Plasticheffing op wegwerpplastic tijdelijk opgeschort

De verplichte belasting op plastic wegwerpbekers en -bakjes wordt voorlopig opgeschort, waarbij de inspectie vanaf januari niet langer controleert of verkopers hun klanten een toeslag laten betalen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen geeft deels toe aan de irritatie over de ‘pesttaks’ en draagt de Inspectie Leefomgeving en Transport op om de regel tijdelijk niet te handhaven. Dit geeft winkeliers de vrijheid om zelf te beslissen of ze de belasting heffen.

Besluit over heffing uitgesteld naar opvolger

Een definitief besluit over de heffing wordt overgelaten aan de opvolger van Heijnen, met het oog op Europese doelstellingen om in 2026 40 procent minder plastic te gebruiken. Heijnen benadrukt de noodzaak van een omslag naar herbruikbare alternatieven en roept op tot het volgen van de regels. Verkopers blijven verplicht om herbruikbare alternatieven aan te bieden, en klanten mogen zelf bekers of bakjes meenemen.

Oproep tot verantwoordelijkheid en duurzaamheid

In lijn met de beslissing om de plasticheffing tijdelijk niet te controleren, benadrukt Heijnen de verantwoordelijkheid van bedrijven, organisaties, locaties en medeoverheden om de regels te volgen. Ze benadrukt de noodzaak van een serieuze reductie van wegwerpplastics en moedigt aan om de omslag te maken van wegwerp naar herbruikbaar.

Verruiming mogelijkheden voor eenmalige verpakkingen bij consumptie ter plaatse

Het kabinet verruimt tijdelijk ook de mogelijkheden voor verkopers om klanten eenmalige bekers en bakjes te geven bij consumptie ter plaatse, zolang deze verpakkingen slechts voor een klein deel uit plastic bestaan en recyclebaar zijn. Deze aanpassing is in lijn met de tijdelijke opschorting van de plasticheffing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *