©Pixabay

Een jonge vrachtwagenchauffeur uit Ouddorp, genaamd Jan van O. (22), is veroordeeld in verband met een fataal verkeersongeval op een smalle polderdijk in Dirksland. Hoewel de rechtbank heeft vastgesteld dat Jan van O. niet verantwoordelijk was voor de tragische aanrijding met een fietsende man, die uiteindelijk onder de wielen van zijn oplegger terechtkwam, oordeelde de rechtbank dat hij nooit had mogen proberen in te halen op die specifieke locatie.

Vanwege deze ‘inschattingsfout’ heeft Jan van O. een boete gekregen van duizend euro. De rechtbank benadrukte dat de straf gericht is op de verkeersovertreding van inhalen en dat dit los staat van de ernstige gevolgen van het ongeval.

Daarom viel de straf lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat oorspronkelijk vroeg om een werkstraf van 40 uur. Volgens het OM was Jan van O. schuldig aan het ‘veroorzaken van gevaar op de weg’ en had hij bijgedragen aan het noodlottige ongeval.

De rechters maakten echter onderscheid tussen de verkeersovertreding die de trucker aanvankelijk beging en de samenloop van omstandigheden die tot het ongeval leidden.

Op de bewuste dag, vlak voor kerst 2021, haalde Jan van O. twee fietsers in op de dijk. Toen hij naderde, waren de fietsers naast elkaar gaan rijden. Jan van O. passeerde hen met een normale snelheid en creëerde extra ruimte door een deel van de linkerberm mee te nemen.

Ook de fietsers waren naar de berm aan hun rechterkant gegaan. Helaas gleed de achterste fietser (75) uit op de natte en modderige dijk. Hij kwam met zijn elektrische fiets onder de achterste as van de oplegger terecht en overleed.

De rechters begrepen dat geen enkele strafoplegging voor de verkeersovertreding kan opwegen tegen het verdriet van de nabestaanden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *