©Pixabay

OUDE TONGE – Een vader uit Oude-Tonge is donderdag vrijgesproken van het vermeende seksueel misbruik van zijn dochtertje. Het Openbaar Ministerie had eerder vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De moeder van het meisje sloeg bijna twee jaar geleden alarm toen haar dochtertje spontaan iets vertelde tijdens het afdrogen. Het kind zei: “Ik moet aan de olifant van papa likken en hij doet dat bij mijn muts.” Na het opnemen van dit gesprek stapte de moeder naar de zedenpolitie, die een onderzoek startte naar het mogelijke misbruik vanaf het derde tot vijfde levensjaar van de dochter.

Een gediplomeerd zedenrechercheur verhoorde het meisje in een kindvriendelijke verhoorstudio. Daarbij vertelde ze wat er zou zijn gebeurd en deed ze op een speelgoed pandabeer voor wat ze bij haar vader zou hebben gedaan. De rechters oordeelden echter dat dit geen extra bewijsmiddel was, omdat de verklaring afkomstig was van het minderjarige meisje. “De verklaring dient ondersteuning te vinden in minimaal één ander bewijsmiddel,” aldus de rechters bij de bekendmaking van het vonnis.

De stelling van het Openbaar Ministerie dat het dochtertje bij haar vader in bed sliep wanneer ze bij hem verbleef, werd niet beschouwd als een voldoende bewijs. De rechters verklaarden dat het niet vreemd is dat kinderen van die leeftijd bij hun ouder(s) in bed slapen. Het feit dat ouders en kinderen samen slapen, kan voorkomen en heeft vaak te maken met gehechtheid en nabijheid. Dit is een normaal gedrag dat voorkomt bij jonge kinderen en hun ouders in verschillende culturen over de hele wereld.

Ook het feit dat het meisje enige tijd niet bij haar vader wilde slapen, kon volgens de rechters andere oorzaken hebben. Kinderen van gescheiden ouders kunnen verschillende emoties en onzekerheden ervaren, wat invloed kan hebben op hun slaapgewoonten. Het is belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de gevoelens en behoeften van het kind en hen te helpen bij het begrijpen en verwerken van de veranderingen in hun leven.

Het is niet vreemd dat kinderen van die leeftijd bij hun ouder(s) in bed slapen.

– Rechters

De aanwezigheid van een schimmelinfectie bij het kind werd eveneens niet gezien als voldoende ondersteunend bewijs. De rechters verklaarden dat een dergelijke aandoening vaker voorkomt bij jonge meisjes en verschillende oorzaken kan hebben. Het is cruciaal om medische professionals te raadplegen om de oorzaak van een schimmelinfectie te achterhalen, aangezien ze vaak voorkomen en niet altijd gerelateerd zijn aan misbruik.

De vader beriep zich vanaf het begin op zijn zwijgrecht. Uiteindelijk kreeg hij te horen dat hij werd vrijgesproken. De rechters benadrukten dat het niet vreemd is dat kinderen van die leeftijd bij hun ouder(s) in bed slapen. Het rechtssysteem heeft gesproken en heeft het bewijs beoordeeld op basis van de beschikbare feiten en omstandigheden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *