Na bijna acht weken van verkeerschaos als gevolg van de afsluiting van de Haringvlietbrug, staat de regio Zuidwest-Nederland voor nieuwe uitdagingen. Vanaf vrijdagavond zal de Haringvlietbrug eindelijk weer open zijn voor verkeer. Maar de ellende is nog niet voorbij, want de N59 zal de komende weken gedeeltelijk gesloten zijn.

De afsluiting van de Haringvlietbrug was noodzakelijk vanwege dringende vervanging van de brugklep. Hierdoor was de doorgaande route via de A29 geblokkeerd, wat heeft geleid tot enorme verkeersproblemen in de wijde omgeving. Het verkeer tussen Zuidwest-Nederland en Rotterdam moest omrijden via de N57 (Dammenroute) of de Moerdijkbrug (A16 en A17).

Vooral tijdens de spits ontstonden lange files bij knooppunt Klaverpolder (aansluiting A16/A17), op de A16 ter hoogte van Dordrecht en op de N57 bij Hellevoetsluis. Forenzen op Schouwen-Duiveland werden zwaar getroffen, vooral degenen die afhankelijk waren van het openbaar vervoer.

Rijkswaterstaat meldt dat de vertragingen voor het autoverkeer na de eerste weken van chaos geleidelijk afnemen. Het verkeer verspreidt zich meer over de dag, en het begin van de zomervakantie heeft ook enig gunstig effect gehad.

Heinenoordtunnel en N59: Nog meer verkeersellende

De heropening van de Haringvlietbrug betekent echter geen definitief einde aan de verkeersellende. Na de brug wordt de Heinenoordtunnel − verderop in de A29 − aangepakt. Gedurende het weekend zal deze alleen open zijn voor verkeer in de richting van Bergen op Zoom. In de nacht van zondag op maandag zal de tunnel volledig worden afgesloten en dit zal duren tot vrijdagochtend 1 september.

Voor het noordelijke deel van Zeeland wordt het nog ingrijpender, omdat gelijktijdig aan de N59 wordt gewerkt. Het gaat om het gedeelte op Goeree-Overflakkee, tussen afslag Den Bommel en het Hellegatsplein. Die weg zal ook tot 1 september afgesloten zijn.

Omleidingsroutes zullen het verkeer via de Philipsdam en Sint Philipsland over de N257 naar Steenbergen leiden, en vervolgens via de A59 en de A17 richting de Moerdijkbrug. Een alternatief is de N57.

De werkzaamheden aan de N59 omvatten onder andere de installatie van een ‘geleiderail’ tussen de rijbanen, om gevaarlijke inhaalacties en frontale botsingen te voorkomen en de veiligheid op de weg te verbeteren. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, en Rijkswaterstaat.

Een geleiderail moet de N59 veiliger maken. © Provincie Zuid-Holland

Overlast en vertraging

De combinatie van werkzaamheden aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel, en de uitvoering tijdens de vakantieperiode, zal enige verlichting bieden in de overlast, maar vertragingen blijven onvermijdelijk. Weggebruikers die tijdens de spits tussen Zierikzee en Rotterdam reizen, moeten rekening houden met zeker een half uur extra reistijd.

Gelukkig blijven bussen wel rijden tijdens de afsluiting van de N59, hoewel deze niet naar Rotterdam zullen gaan. Reizigers kunnen overstappen op pendelbussen op busstation Heinenoord, die hen naar de stations Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Lombardijen en Barendrecht zullen brengen.

Toekomstige werkzaamheden

Na deze maand zullen er nog steeds werkzaamheden plaatsvinden aan de A29. Regelmatige nacht- en weekendafsluitingen van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel, al dan niet in beide richtingen, zullen van tijd tot tijd nodig zijn om deze belangrijke infrastructuur in goede staat te houden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *