Goeree Overflakkee Nieuws

Verlenging Noodopvang MS Esmeralda in Stellendam: Gemeente Stemt In Met COA’s Verzoek tot 2025

In juni 2023 meerde het riviercruiseschip MS Esmeralda aan in de buitenhaven van Stellendam voor de noodopvang van 120 asielzoekers. Met het COA was afgesproken dat deze opvangperiode tot 1 januari 2024 zou duren, met een optie voor verlenging. Recentelijk heeft het COA de gemeente gevraagd de opvangperiode te verlengen tot 1 januari 2025, wat het college op 19 december heeft goedgekeurd.

Het COA staat onder druk door de grote instroom van asielzoekers en de overvolle opvangcentra in Nederland. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman benadrukt tevredenheid over het verloop van de opvang en het nemen van verantwoordelijkheid in dit landelijke probleem. Afspraken zijn gemaakt omtrent veiligheid, overleg, begeleiding, onderwijs en gezondheidszorg.

Voor de verlenging spraken vertegenwoordigers van de gemeente en het COA met een klankbordgroep, waaruit het positieve verloop van de opvang naar voren kwam. Bewoners van de MS Esmeralda mogen nu werken na zes maanden verblijf in Nederland, en het opvangteam zoekt actief naar passend werk. Burgemeester Grootenboer benadrukt de waarde hiervan voor zowel de bewoners als lokale bedrijven op Goeree-Overflakkee.

De situatie eind 2024 blijft onzeker, en het is niet waarschijnlijk dat de vluchtelingencrisis op korte termijn wordt opgelost. Eventuele verzoeken tot verdere verlenging zullen opnieuw worden afgewogen, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de mogelijke spreidingswet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *