17 juli 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Inwoners Goeree Overflakkee al 99 keer slachtoffer van fraude

Inwoners van Goeree Overflakkee zijn dit jaar al 99 keer slachtoffer geworden van fraude, in tegenstelling van het landelijke niveau is het aantal op Goeree Overflakkee lager dan vorig jaar.

De cijfers gaan over alle gevallen van ‘horizontale fraude’. Dat betekent oplichting die gericht is tegen burgers, financiële instellingen en bedrijven. In de helft van de gevallen gaat het om webwinkelfraude, meldt de politie. Die vorm van fraude is ook de reden voor de stijging van alle vormen bij elkaar. Al met al wordt er bijna elke tien minuten iemand in Nederland opgelicht in een malafide webwinkel ,,Dat is 20 procent meer dan vorig jaar”, zegt Thuiswinkel.org-directeur Marlene ten Ham.

Fraudemeldingen in Zuid-Holland

Het aantal meldingen van fraude in Zuid-Holland als geheel lag begin dit jaar hoger dan een jaar eerder, maar steeg iets minder snel dan het landelijk gemiddelde. Reken je terug naar het aantal meldingen per inwoner, dan ligt het aantal fraudegevallen op Goeree-Overflakkee ongeveer rond het gemiddelde van de hele provincie, en ook rond het landelijk gemiddelde.

Dat het lastig is om te achterhalen wie er achter al die oplichting schuilgaat, blijkt wel CBS-cijfers over het aantal opgehelderde fraudezaken. De cijfers lopen niet helemaal gelijk met de gegevens over ‘horizontale fraude’ van de politie, maar geven wel een (verontrustend) beeld: bij ruim 44.000 van de 46.000 fraudemeldingen die vorig jaar binnen kwamen, heeft de politie nog geen verdachte in beeld, laat staan dat er iemand is opgepakt of veroordeeld.

Op Goeree-Overflakkee is het nog een tandje erger: van de 130 meldingen van oplichtingen die de politie daar in heel 2023 binnen kreeg, is er tot nu toe geen enkele opgehelderd.

Hulp van banken

Ondertussen stijgt het percentage opgehelderde fraudezaken wel, benadrukt een politiewoordvoerder. Dat komt onder meer omdat er sinds twee jaar meer aandacht voor is, en omdat de politie, als de verdachte een Nederlandse bankrekening heeft, de aangifte direct doorstuurt naar de betreffende regio-eenheid. Ook kunnen verdachten de keuze krijgen om hun slachtoffer terug te betalen. Dan worden ze niet meer strafrechtelijk vervolgd.