17 juli 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Herder Ing in de stress over haar gestolen schapen: ‘Ben vertrouwen kwijt, ik wil weten hoe het met ze is’

Herder Ing Voskamp

Herder Ing Voskamp (57) uit Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee is al wekenlang in de greep van slapeloze nachten nadat ze ontdekte dat haar kudde niet meer compleet is. Het vermoeden van diefstal heeft haar in een staat van onrust gebracht. “Breng ze alsjeblieft weer terug,” smeekt ze.

Vorige week, terwijl ze haar kudde wilde scheiden om ze apart te laten grazen, overviel haar een onheilspellend gevoel. Ze begon te twijfelen: waren alle schapen er nog? Die nacht bracht ze door in onrust, worstelend met gedachten als: “Heb ik Johnnie nu gezien? Of niet?”

Johnnie, vernoemd naar Pirates of the Caribbean-acteur Johnnie Depp vanwege zijn opvallende gezichtstekening, bleek samen met zeven andere Drentse heideschapen spoorloos verdwenen. Voskamp was radeloos. “Ik controleerde de nummers in hun oren. En nog een keer. Telkens ontbraken er acht registratienummers.”

Foto: Ing Voskamp

Het tijdstip van de diefstal blijft onduidelijk, maar Voskamp vermoedt dat het plaatsvond in de nacht van 21 op 22 februari. Een vreemde ontmoeting met een man die haar schapen wilde kopen, enkele dagen voor haar verjaardag, wekt achteraf argwaan op. “Hij klonk alsof hij hier uit de buurt komt,” herinnert ze zich.

Ondanks haar aangifte bij de politie en het doorspitten van de omgeving op zoek naar camerabeelden, blijft de dader onbekend. Het gemis van haar schapen, gecombineerd met de onwetendheid over hun lot, bezorgt Voskamp slapeloze nachten. “Ik ga elke dag langs bij mijn schapen. Maar zo’n hek, daar kun je makkelijk omheen,” verzucht ze.

Voskamp hoopt op tips van mensen die haar vermiste grazers ergens zien. Ze doet een dringende oproep aan de dief: “Breng ze terug, of laat me anoniem weten waar ik ze kan ophalen.” De waarde van de schapen is relatief laag, maar voor Voskamp is hun terugkeer van onschatbare waarde.

Geef een reactie