31 mei 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Aantal Rokende Jongeren op Goeree-Overflakkee Hoogste van Zuid-Holland

Wereld Niet Roken Dag

Uit recent gepubliceerde cijfers van de GGD’en en het RIVM blijkt dat middelbare scholieren op Goeree-Overflakkee de meeste rokers van heel Zuid-Holland zijn. Uit de analyse van deze cijfers door onze redactie blijkt dat maar liefst 340 jongeren daar minstens één keer per week een sigaret roken.

Een schatting laat zien dat 220 van deze scholieren zelfs dagelijks roken. Daarnaast is het gebruik van e-sigaretten ook aanzienlijk: 330 jongeren gebruiken wekelijks een e-sigaret, waarvan 220 dat dagelijks doen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag uitgeroepen tot Wereld Niet Roken Dag, waarbij dit jaar speciale aandacht wordt besteed aan jongeren die door de tabaksindustrie worden verleid. Deze groep is extra kwetsbaar voor de gevolgen van roken.

Rookgedrag op Goeree-Overflakkee

Het aantal jongeren dat ooit heeft gerookt, ligt nog hoger. Eén op de drie scholieren op Goeree-Overflakkee heeft ooit gevapet, één op de zes heeft ooit een hele sigaret gerookt, en één op de vier heeft minimaal een trekje van een sigaret genomen.

In Nederland rookt 6,2 procent van alle jongeren minstens één keer per week een sigaret en steekt 9,1 procent wekelijks of vaker een e-sigaret op. Beide percentages zijn hoger dan vier jaar geleden.