april 18, 2024

Mitch Fotografie

Uw beeldmaker van het laatste nieuws op Flakkee

Pieterburen, Ecomare en A Seal Bundelen Krachten om Verstrikte Zeehonden te Redden

A Seal

Het zicht van verstrikte zeehonden is een bekend beeld voor degenen die de wateren van de Waddenzee en de Noordzee bevaren. Als reactie hierop hebben drie zeehondencentra in Nederland de handen ineengeslagen om een Seal Response Team op te richten, dat zich toelegt op het helpen van deze hulpeloze dieren. Het aantal zeehonden dat verstrikt raakt neemt al jaren toe, wat actie rechtvaardigt.

Alleen al in de eerste twee maanden van 2024 zijn er meer verstrikte zeehonden waargenomen in de Waddenzee en de Noordzee dan in de eerste 4,5 maanden van 2023 samen. Vaak raken ze verstrikt in visnetten en ander zeeafval, wat ernstige gevolgen heeft.

Speciaal opgeleid personeel van Zeehondencentrum Pieterburen (Groningen), Ecomare (Texel) en A Seal (Goeree-Overflakkee) streven ernaar om meerdere keren per jaar per boot ter plaatse hulp te bieden aan zeehonden in nood. Elk team heeft minimaal één dierenarts aan boord voor het geval sedatie nodig is.

Unieke Aanpak

Hoewel gestrande zeehonden op stranden hulp krijgen van de drie centra, vereist het helpen van zeehonden op zandbanken of die vrij in zee zwemmen een unieke aanpak. Overwegingen zoals mogelijke verstoringen, ontsnappingspogingen en de logistiek van werken vanaf een boot moeten in acht worden genomen.

De centra hebben de afgelopen twee jaar een uitgebreid plan ontwikkeld, waarbij ze inzichten hebben opgedaan uit soortgelijke projecten in het buitenland met hulp van internationale experts. Deze experts zullen ook aanwezig zijn tijdens het aanstaande pilotproject in de Waddenzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © Alle rechten voorbehouden. | Newsphere door AF themes.